Un nou studiu arata ca muzica poate ajuta la reducerea anxietatii

Educatie Lifestyle Stiri

Anxietatea este o afectiune comuna in societatea moderna, afectand milioane de oameni la nivel global. Aceasta tulburare poate avea un impact negativ asupra starii de bine si a calitatii vietii noastre. Cu toate acestea, un nou studiu aduce vesti imbucuratoare – muzica poate fi un instrument eficient in reducerea anxietatii.

Importanta reducerii anxietatii

Anxietatea poate afecta atat starea mentala, cat si cea fizica a unei persoane. Printre simptomele frecvente se numara palpitatiile, transpiratia excesiva, senzatia de sufocare, ganduri negative recurente si tensiunea musculara. Aceasta afectiune poate avea un impact semnificativ asupra productivitatii si capacitatii de concentrare, precum si asupra relatiilor personale si profesionale.

De-a lungul timpului, au fost dezvoltate diferite metode de tratare a anxietatii, de la terapia cognitiv-comportamentala la medicamentele anti-anxietate. Cu toate acestea, aceste optiuni nu sunt intotdeauna accesibile sau potrivite pentru toata lumea. Asadar, se cauta mereu noi modalitati naturale si neinvazive de a reduce anxietatea.

Cercetarea privind muzica si anxietatea

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Manchester au efectuat un studiu amplu pentru a evalua efectele muzicii asupra anxietatii. Echipa de cercetatori a recrutat un grup de subiecti cu niveluri ridicate de anxietate si a impartit participantii in trei grupuri diferite.

Primul grup a ascultat muzica clasica, al doilea grup a ascultat muzica ambientala si al treilea grup nu a ascultat nicio muzica. Fiecare grup a ascultat muzica timp de 30 de minute pe zi, timp de o saptamana.

Rezultatele studiului au fost remarcabile. Participantii care au ascultat muzica clasica si ambientala au inregistrat o scadere semnificativa a nivelului de anxietate fata de grupul de control. De asemenea, s-a observat o imbunatatire a starii de spirit si a relaxarii generale in randul celor care au ascultat muzica.

Explicatii stiintifice

Dar cum poate muzica sa reduca anxietatea? Cercetatorii sustin ca muzica activeaza anumite parti ale creierului care sunt responsabile de starea de relaxare si de eliberarea de hormoni de bunastare, precum endorfinele si dopamina.

De asemenea, muzica poate distrage atentia de la gandurile si emotiile negative, oferind un cadru placut si reconfortant. Rit

Distribuie Articolul