Un nou studiu arata ca exercitiile fizice regulate pot imbunatati memoria

Educatie Lifestyle Stiri

In dorinta noastra de a trai o viata sanatoasa si echilibrata, exercitiile fizice ocupa un loc important. Nu numai ca ne ajuta sa ne mentinem greutatea corporala in limitele normale si sa avem un aspect fizic placut, dar acum, conform unui nou studiu, se pare ca acestea pot avea un impact benefic si asupra memoriei noastre.

Memorabilitatea exercitiilor fizice

Multi dintre noi am experimentat sentimentul de claritate mentala si energie dupa o sesiune de antrenament intens. Acum, cercetatorii au descoperit ca acest beneficiu nu este doar temporar, ci poate avea efecte pe termen lung asupra functiei cognitive, in special asupra memoriei.

Studiul recent

Un studiu recent publicat in jurnalul stiintific “Neurobiology of Learning and Memory” a adus lumina asupra legaturii dintre exercitiile fizice regulate si imbunatatirea memoriei. Cercetatorii au recrutat un grup de participanti sanatosi si le-au cerut sa efectueze exercitii fizice moderate de trei ori pe saptamana, timp de trei luni. Dupa aceasta perioada, participantii au fost supusi unor teste de memorie si evaluari neurologice.

Rezultatele au fost uluitoare. Participantii care s-au angajat in exercitii fizice regulate au inregistrat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste memoria si capacitatea de concentrare, in comparatie cu grupul de control care nu a efectuat nicio activitate fizica. De asemenea, s-a observat o crestere a volumului hippocampusului, o zona a creierului asociata cu memoria si invatarea.

Cum functioneaza?

Dar cum pot exercitiile fizice sa aiba un impact atat de puternic asupra memoriei noastre? Cercetatorii sugereaza ca acest lucru se datoreaza unei combinatii de factori. In primul rand, exercitiile fizice stimuleaza fluxul sanguin catre creier, furnizand mai mult oxigen si substante nutritive esentiale pentru functionarea optima a celulelor nervoase. De asemenea, exercitiile fizice cresc nivelul de factori de crestere neurotropica (BDNF), o proteina care ajuta la cresterea si supravietuirea neuronilor.

Pe langa aceste beneficii fiziologice, exercitiile fizice pot avea si un impact psihologic asupra memoriei. Atunci cand facem exercitii fizice, creste nivelul de endorfine si serotonine, doi neurotransmitatori care sunt implicati in reglarea starii de spirit si a emotiilor. Aceste substante chimice pot imbunatati dispozitia si reduc stresul, ceea ce poate contribui la o memorie mai buna.

Implicatiile descoperirii

Aceasta descoperire ar putea avea implicatii semnificative in ingrijirea sanatatii mintale si in prevenirea imbatranirii cognitive. Desi multe persoane considera ca declinul memoriei este inevitabil odata cu inaintarea in varsta, aceste cercetari sugereaza ca exercitiile fizice regulate pot fi un mod eficient de a mentine sanatatea mintala pe termen lung.

De asemenea, aceasta descoperire ar putea fi deosebit de importanta pentru pacientii cu tulburari neurologice, cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson, unde memoria si functia cognitiva sunt afectate in mod semnificativ. Exercitiile fizice regulate ar putea fi o modalitate non-farmacologica de a imbunatati aceste simptome si de a incetini progresia bolii.

Sfaturi pentru a profita de beneficiile exercitiilor fizice

Daca sunteti interesat sa profitati de beneficiile exercitiilor fizice pentru memoria dumneavoastra, iata cateva sfaturi utile:

  1. Alegeti activitati care va plac: Pentru a ramane motivati si implicati in exercitiile fizice, alegeti activitati care va plac si va aduc bucurie. Fie ca este vorba de alergat, inot sau dans, gasiti ceva care va provoaca si va face sa va simtiti bine.
  2. Mentineti un program regulat: Este important sa va mentineti angajamentul fata de exercitiile fizice si sa le includeti in rutina dumneavoastra zilnica. Stabiliti obiective realiste si incercati sa va tineti de ele.
  3. Combinati exercitiile fizice cu alte activitati cognitive: Pentru a maximiza beneficiile asupra memoriei, adaugati componente cognitive la sesiunile dumneavoastra de exercitii fizice. Puteti asculta audiobook-uri sau puteti rezolva probleme de logica in timp ce faceti jogging sau mergeti pe bicicleta.
  4. Consultati un specialist in sanatate: Daca aveti intrebari sau preocupari cu privire la modalitatea de a va implica in exercitii fizice, consultati un specialist in sanatate, cum ar fi un medic sau un antrenor personal. Acestia va pot ajuta sa stabiliti un program adecvat si sa va asigurati ca va antrenati in siguranta.

Exercitiile fizice regulate nu sunt doar bune pentru corpul nostru, ci si pentru mintea noastra. Studiile recente demonstreaza ca acestea pot imbunatati memoria si functia cognitiva. Beneficiile pot fi observate atat pe termen scurt, prin cresterea fluxului de sange si a nivelului de energie, cat si pe termen lung, prin cresterea volumului hippocampusului si a nivelului de BDNF.

Indiferent de varsta sau nivelul de fitness, exercitiile fizice pot aduce o serie de beneficii pentru sanatatea noastra mintala si ar trebui sa fie o prioritate in viata noastra. Astfel, vom avea nu doar un trup sanatos, ci si o memorie ascutita si o minte agera pe masura ce inaintam in varsta.

Distribuie Articolul